user_mobilelogo

Sterkte toename vermindering

 

De gemiddelde toename in sterkte is een probleem dat zich over heel de wereld voordoet.

Ongeveer één miljard mensen is myoop, en heeft dus een min bril nodig.

In Azië wel het meest, daar is 80% van de meisjes myoop. Daarentegen zijn er eilanden in de stille Zuidzee waar maar 1% van de kinderen myoop is.

De oorzaak is nog niet geheel duidelijk, wat wel duidelijk is dat het werkelijk een epidemie is.

Op zichzelf is de toename van sterkte geen probleem. Of je nu een sterkte van S -3.00 of S -5.00 nodig hebt maakt niet zo heel veel uit, zeker niet als je dit corrigeert met lenzen.
Het werkelijke probleem zit hem in het waarom. De oorzaak van de sterkte toename.
Het blijkt dat de toename voornamelijk komt doordat de oogbol langzaam langer wordt totdat hij, op ongeveer 20 jarige leeftijd, zo stug is dat dit stopt.
Door dit langer worden komen de lagen die de binnenkant van de bol bedekken onder een zekere spanning te staan. Dit nu is een gevaarlijke situatie.
Het feit is dat 1 op de 3 hoog bijzienden, een sterkte hoger dan ongeveer -6.00, ergens in hun leven slechtziende wordt. En slechtziende wil zeggen, dat het zicht ook met bril of lenzen zo laag is dat van een voldoende functioneren van de ogen geen sprake meer is.
Myopie genezen is nog niet mogelijk. Maar het vertragen of voorkomen van verdere lengtegroei is dus essentieel. Men noemt dit "myopie controle"

 

Er zijn verschillende manieren om de sterkte te beheersen:

 

Atropine:

De meest effectieve op dit moment is het gebruik van atropine in hoge, 1%, concentratie.
Waarom en hoe deze methode werkt is nog niet geheel duidelijk. Wel weet men dat stil leggen van de spier die de ooglens laat bollen niet de werking verklaart.

Het nadeel van deze methode is dat zowel de spier voor het boller maken van de lens binnen in het oog, de ooglens, als ook de spier die de pupil grootte regelt niet meer kunnen werken zolang atropine wordt gebruikt.
Het resultaat hiervan is dat de patiënt, afhankelijk van de verte sterkte, vaak niet meer goed kan lezen met de verte-bril op. Daarnaast is er een grote lichtgevoeligheid doordat de pupil niet meer klein kan worden.
Bij lagere concentraties zijn deze problemen kleiner maar verliest de methode ook een stukje direct meetbare effectiviteit. Wel is het zo dat na het stoppen met hoge concentratie atropine er een soort inhaalslag optreedt. Deze inhaalslag wordt bij lage concentraties niet gezien. Hierdoor verschillen de resultaten, gezien over drie jaar, minder dan verwacht.
Alhoewel atropine niet ontwikkeld is voor myopie controle is het voor jonge kinderen de beste keuze. De risico's op bijwerkingen is zeer klein. Deze medicatie wordt soms voorgeschreven om ontstekingen binnen in het oog tegen te gaan en wordt dan jaren lang gebruikt zonder bijwerkingen.
Als de kinderen op een leeftijd zijn gekomen waarop enig begrip en verantwoordelijkheid van ze verwacht kan worden is overschakelen op ortho-keratologie te overwegen.

 

Ortho-keratologie:

Een, veel en al lang toegepaste, manier is het gebruik van nachtlenzen. 
De droomlens of te wel ortho-keratologie werkt volgens de "perifere myope defocus" theorie.

defocus pricipe


Hier gaat men er van uit dat het remmende effect ontstaat doordat centraal op het netvlies het beeld scherp is en verder uit het midden, in de periferie, het beeld vóór het netvlies scherp is en dus op het perifere netvlies zelf iets minder scherp is.
Hoeveel het perifere beeld voor het netvlies moet vallen voor een optimaal effect is nog niet bekend.
Wel is duidelijk dat bij correctie met een bril of gewone contactlenzen het beeld perifeer achter het netvlies valt, perifere hypermetropie. Dit geeft geen vertragend effect bij myopie, waarschijnlijk zelfs een versnellend.

Hoewel ortho-keratologie iets minder effectief is dan atropine heeft het wel veel voordelen.

Een belangrijk voordeel is dat er overdag geen bril of lenzen meer nodig is.

 

Multifocale zacht contactlens:

Soms wordt een zachte multifocale lens voorgeschreven. Dit is een contactlens met een verte deel en een nabij (lees) deel. De lens moet dan wel van het type met het vertedeel in het centrum zijn. 
De werking hiervan op de myopisatie is zoals van de nachtlens hierboven beschreven Het is alleen wel iets minder effectief. Daarnaast heb je dan overdag weer lenzen in.

 

Oog-ontspanning:

Het minst effectief maar toch zeker nog effectief en eenvoudig, fijn en goedkoop: ten minste twee uur per dag buiten zijn, spelen, wandelen, sporten enzovoort. Niet alleen goed voor je ogen maar voor heel je lichaam!

Daarnaast is veel en lang achter elkaar nabij werken en lezen te vermijden.

Natuurlijk is deze laatste "methode" te combineren met alle bovenstaande waardoor het resultaat zal verbeteren.

 

Let op! Er worden door sommige opticiens en oog-oefen programma's methodes aangegeven als effectief terwijl uit studies blijkt dat ze juist lengte groei van het oog stimuleren. 
Een goed voorbeeld hiervan is onder-correctie. Hierbij wordt minder sterkte, -0.50 op -0.75 in een bril gezet dan volgens de oogmeting nodig is. Uit onderzoeken blijkt dat deze methode de sterkte toename tot wel 20% kan versnellen!
Studies hebben aangetoond dat een multifocale bril niet werkt! Natuurlijk is dat ook zo, het glas is namelijk zo groot en staat zo ver weg van het oog dat er geen beeld vóór het netvlies te maken valt in de periferie.
Niet de gewenste "perifere myope defocus" dus.