Bij nachtlenzen draagt u de lenzen niet om 's nachts scherp te zien maar ter verandering van de vorm van het hoornvlies. Daarnaast zijn de lenscontoles anders dan voor lenzen die overdag gedragen worden.

Wat ook van groot belang is is het juist omgaan met de lenzen. Daarmee wordt bedoelt dat u bereidt bent de gebruiksintructies nauwkeurig op te volgen.

Hier een samenvatting: u zet de lenzen dus in vlak voor u gaat slapen. Dit met een flinke druppel inzet vloeistof. Na het wakker worden doet u in elk oog een druppel uit een flesje met kunsttranen. Na ongeveer tien minuten kunt u dan de lenzen uit uw oog nemen. Het uit nemen moet u met een klein zuigertje doen dat u op de lens zet. De lens moet nu grondig gereinigd worden met een speciale reinigingsvloeistof. Na het reinigen afspoelen en de lens in de lenshouder bewaren in bewaarvloeistof.

Het goed onderhouden is essentieel voor het succes op langere termijn!

 

Zoals ik al zei, de controles zijn anders dan bij gewone lenzen. De eerste controle MOET plaats vinden na de eerste nacht dragen en wel met de lenzen nog in, dus ook niet even uit doen en weer in, nee, inhouden.

Deze eerste controle is belangrijk om te kunnen zien of het oog werkelijk goed reageert op het dragen van de lenzen.

Er wordt dus eerst weer met de microscoop gekeken naar de lens en het hoornvlies. Er wordt ook nu een klein beetje kleurstof gebruikt om de kwaliteit van het hoornvlies goed te kunnen beoordelen. Tevens wordt er gelet op de passing van de lens op het oog en of de lens mooi in het midden zit.

Nu kunnen de lenzen worden uitgenomen. Het wordt spannend, wat hebben de lenzen de eerste nacht gedaan?
Er wordt weer een oogmeting gedaan. Vaak blijkt er, na één nacht, al een aanzienlijk deel van de aanvangssterkte verdwenen te zijn.

Er wordt weer een opname van het oog gemaakt met de Cornea-topograaf. Zo is voor de specialist duidelijk te zien wat er al veranderd is aan de vorm van het hoornvlies. Een opname wordt er bij elke controle gemaakt zodat de veranderingen goed opgevolgd kunnen worden.

De kans dat de sterkte nu al helemaal verdwenen is is niet zo groot zodat er nog wel een beetje minder scherp zicht blijft. Bij belangrijke bezigheden zoals auto rijden kunt u de lenzen even indoen. Met de droomlenzen in ziet u altijd scherp! Na een paar dagen zult u, overdag , waarschijnlijk al wel helemaal zonder lenzen kunnen.

De volgende controle is een week later. Deze is een herhaling van de eerste controle.

De sterkte na het uitnemen van de lenzen zal nu wel in de buurt van de nul zijn. Is de eventueel nog bestaande afwijking acceptabel dan wordt er een afspraak geplant voor weer één week later.
Eventuele afwijkingen van het gewenste resultaat zullen dan gecorrigeerd worden met vervangende lenzen met minimale veranderingen in de bolling.

Het is overigens niet zo dat de eindsterkte nul moet zijn. Het streven is dat er een heel klein beetje te veel wordt gecorrigeerd. Ongeveer +0.50 is het beste.

 

Waarom?

Na het uitdoen zal heel langzaam de sterkte weer naar min terug lopen.
Om laat in de avond niet onder nul, dus in de in de min, te eindigen, begin je iets in de plus. Een eindresultaat van -0.25 zoals in de grafiek hiernaast, is overigens geen enkel probleem.

 

De +0.50 wordt binnen in je oog zelf weggewerkt, dit heet accomodatie. Je ooglens, de lens binnen in het oog, wordt iets boller waardoor de beelden weer scherp op het netvlies komen. De inspanning is zo klein dat dit geen merkbare moeite kost. Door de -0.25 wordt je ook zo goed als niet gestoord, niemand draagt een bril alleen om -0.25 te corrigeren.

Nog een duidelijk verschil met conventionele vormstabiele lenzen is het feit dat de droomlenzen elk jaar vervangen moeten worden!

Dit is noodzakelijk om er zeker van te zijn dat de gasdoorlaatbaarheid nog op een voldoende hoog niveau is. Daarnaast zou er enige vervorming in de lens kunnen optreden waardoor de passing en daarmee het effect op de sterkte wat veranderd.

Er zijn, op het moment van schrijven, zeven goedgekeurde systemen om de sterkte te reduceren:

  • "BE Retainer"
  • "CKR"
  • "Contex OK-E System"
  • "DreamLens"
  • "Emerald"
  • "MiracLens"
  • "NightMove"

Er zijn op dit moment geen andere ortho-k lenzen om tijdens de nacht te dragen door de FDA goedgekeurd.

Dit was een heel verhaal maar bedenk, moeilijk is het niet. Als je een systeem wilt maken voor een grote groep klanten dan is het uitgangspunt "KISS", "Keep It Short and Simple" en in ons geval misschien beter "Keep It Safe and Simple"