Het aanmeten van de droomlens neemt niet veel meer tijd in beslag dan het aanmeten van een conventionele, gewone, vormstabiele lens. Reken op een half uur voor een volwassene en drie kwartier voor een kind onder de 14 jaar oud.

      

Wij starten altijd met het verzamelen van objectieve gegevens. We beginnen met een goede oogmeting zodat de exacte sterkte bekend is. Dit is natuurlijk van groot belang om te bepalen hoeveel de lenzen het hoornvlies vlakker moeten maken. Daarna volgt een beoordeling van het voorste deel van het oog.

biomicroscoop

Er wordt er met een microscoop gekeken of het voorste deel van het oog, het hoornvlies, in goede conditie is. Daarna wordt, ook met deze microscoop, de traanlaag op het hoornvlies beoordeeld. De traanlaag is belangrijk omdat de lens, als de laag van voldoende kwaliteit is, niet op het hoornvlies komt maar "drijft" op de traanlaag. Als de traanlaag niet van voldoende kwaliteit is raden wij u meestal af droomlenzen te dragen.

 

Om de traanlaag goed te kunnen beoordelen is het ook nodig een klein beetje kleurstof op het onder ooglid te strijken. Hier voelt u niets van en na een aantal keren knipperen verdwijnt de kleurstof vanzelf.

 

Als dit gedaan is gaan we verder met het maken van een opname van het hoorvlies. Deze foto wordt gemaakt met een corneatopograaf (zie het betreffende artikel voor uitleg over dit instrument). Het maken van deze foto is snel gedaan, u kijkt in het instrument en als u goed rechtuit kijkt maakt de topograaf automatisch een foto.

Als u in het instrument kijkt ziet u meestal, het verschilt wat per fabrikant, dit.
cone

 

Dan volgt een gesprek waarin de volgende zaken zeker aan bod komen:

Uitleg van het systeem.
Wat zijn de verwachtingen van de klant en zijn deze reëel.
De kosten van het systeem.
Het onderhoud van de lenzen en de tijd die dit kost.
Beantwoorden van vragen van de klant

 

Nu alle belangrijke gegevens bekend zijn worden deze in een computerprogramma ingevoerd. Via dit programma kan het eerste paar lenzen besteld worden.
De lenzen worden helemaal voor u, per oog, op maat gemaakt, het is dus geen half-fabrikaat of kant en klaar product. Daardoor kunnen de levertijden wat langer zijn dan u van andere lenzen, zeker zachte, gewend bent